Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

zuigelingen en jonge kinderen met complexe chronische aandoeningen

“Toen ons zoontje werd opgenomen in het Zeepreventorium, was dat met een bang hartje. Korte tijd later voelde hij er zich helemaal thuis. Wij zijn het personeel zeer dankbaar voor die goede opvang. Onze zoon blijft ziek, maar we kunnen vandaag veel beter dan voorheen leven met zijn chronische aandoening. Zowel onze zoon als wij hebben veel meer levenskwaliteit dan voorheen.” Familie Steenbeke

Brugfunctie

Een behandeling in het Zeepreventorium kan voor kinderen die na een lange ziekenhuisopname nog niet helemaal klaar zijn om de stap naar huis te zetten. Anderzijds kunnen door een tijdelijk verblijf in het Zeepreventorium frequente ziekenhuisopnames in de toekomst worden vermeden. Dankzij de gespecialiseerde zorg, gecombineerd met ontwikkelingsstimulatie, wordt gewerkt aan een verbetering van de algemene gezondheidstoestand of verdere stabilisatie. Het kind staat centraal maar er gaat ook bijzonder veel aandacht uit naar de begeleiding van de ouders en thuisomgeving.  Een belangrijke doelstelling is om de nodige kennis en vaardigheden bij te brengen zodat deze, eens terug thuis, kunnen worden toegepast.

Multidisciplinaire behandeling

Het Zeepreventorium biedt gespecialiseerde zorg aangepast aan elk kind. Binnen de multidisciplinaire aanpak werken verschillende zorgvertrekkers nauw samen.  De zorg wordt geboden in een huiselijke sfeer waar je als ouder steeds welkom bent.

Team

  • De kinderarts volgt samen met de verpleegkundigen de medische toestand dagelijks op en stuurt de behandeling  waar nodig bij.
  • De Kinesitherapeuten geven intensieve behandeling voor de diverse aandoeningen: autogene drainage, brandwonden, plas-problemen...
    De Bobath therapeute zorgt 2 maal per week voor stimulatietherapie.
  • De diëtiste volgt de groeicurve nauwgezet op. Lengte en gewicht zijn de parameters om de voeding qua hoeveelheid en calorieën aan te passen: sondevoeding, groentenpap of volwaardige maaltijden. 
  • De logopediste staat meermaals per week in voor de ontwikkeling van de expressie en communicatie.
  • In de leefgroep wordt veel aandacht besteed aan een warme opvang en begeleiding.  De opvoeders en verpleegkundigen organiseren, naast de dagelijkse verzorging, ook allerlei activiteiten: spelen, wandelen, uit-stapjes maken in de gezonde buitenlucht…
  • De psycholoog en de maatschappelijk werker zorgen voornamelijk voor het welzijn van ouder en kind.  Ze bereiden de terugkeer naar huis zo goed mogelijk voor.

Revalidatieperiode

Tijdens de revalidatieperiode verblijven de kinderen in een leefgroep met 10 tot 12 leeftijdsgenootjes. Een ontspannen en huiselijke omgeving voor zowel kind als ouder. De meeste kinderen verblijven intern van zondagavond tot vrijdagnamiddag. Er is ook een mogelijkheid tot ambulante opname, dagrevalidatie.

Duur revalidatieperiode

De duur van de opname wordt in onderling overleg besproken.  Het is de bedoeling om binnen een beperkte termijn terug naar huis te keren.

Bezoek- en weekendregeling

De bezoek- en weekendregeling wordt tijdens de kennismaking uitgelegd en is aangepast i.f.v. het kind, zijn therapeutische noden en medische zorgen.

Kostprijs revalidatieperiode

De revalidatie wordt erkend door de mutualiteit die tussenkomt in de verblijf- en behandelingskosten. Als ouder dient u het remgeld te betalen. Dit bedraagt gemiddeld 180 euro per maand.

Opname

Indien u nog vragen heeft omtrent onze werking of u wilt een aanvraag doen tot opname, neem dan zeker contact op met de Opnamedienst. We beantwoorden graag uw vragen en begeleiden u tot aan de opname.

 

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11
F 059 23 87 18
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Wil je graag een kijkje nemen in één van onze leefgroepen?

Het multidisciplinair team van leefgroep D maakte een prachtig filmpje om jullie wat inzage te geven.

Lees meer

Jaarverslag 2020

Op basis van de nieuwe conventie met het RIZIV die in 2019 werd uitgerold, bouwen we in 2020 verder om het Zeepreventorium te leiden naar een innovatieve arbeidsorganisatie.

Lees meer

BZIO en Zeepreventorium op termijn onder 1 directie

Twee unieke revalidatiecentra gelegen op de Belgische kustlijn – het Zeepreventorium in De Haan & BZIO in Oostende - krijgen binnenkort een gemeenschappelijke algemene direc

Lees meer

Virtuele rondleiding

Omwille van de voorzorgsmaatregelen door de coronacrisis moeten we onze zorgverlening aanpassen. Voorlopig organiseren we geen kennismakingen meer ter plaatse. Om je opname toch goed voor te bereiden hebben we een virtuele rondleiding gemaakt.  Zo kan je reeds een kijkje nemen in onze gebouwen. Ook de weekend- en bezoekregeling is voorlopig gewijzigd. 
Heb je vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.