Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Zeelucht is grote troef

De Zeewacht brengt een reportage over de effecten van de zeelucht. Dokter De Guchtenaere en mucopatiënte Hannelore Penez getuigen.

"Dat de behandelingen in het Zeepreventorium in De Haan erg effectief zijn, is voor de helft te danken aan de ligging aan zee." Dat is de overtuiging van Hannelore Penez (31), mucopatiënte uit Drongen, die elk jaar een maand naar De Haan komt om te recupereren. "We merken het al lang aan onze patiënten", zegt prof. dr. Ann De Guchtenaere, hoofdarts van het Zeepreventorium. "Er is minder luchtvervuiling aan zee en je vindt er minder pollen. Schone lucht, kortom. Dat de zeelucht ook een effect heeft op de genen, is voor mij nieuw."

Muco is een van de ziektes die in het Zeepreventorium behandeld worden naast obesitas, long- en huidaandoeningen, het chronisch vermoeidheidssyndroom, diabetes en andere chronische en complexe aangeboren aandoeningen. De organen van een mucopatiënt produceren een taai slijm dat ademhalings- en spijsverteringsproblemen veroorzaakt. De ziekte is erfelijk en tot op vandaag niet te genezen. Mensen met muco lopen risico op ondervoeding, een tragere groei en een zwakke gezondheid, al is de behandeling veel verbeterd tegenover vroeger.

Er is nog veel onderzoek nodig om precieze effect zeelucht te kennen - Hoofdarts Zeepreventorium Ann De Guchtenaere

Tweede thuis

Voor mucopatiënte Hannelore Penez is het Zeepreventorium een tweede thuis. "Ik kom hier al sinds mijn zevende. Toen was dat een keer of twee, drie per jaar. Op vakantie in de zomer , een periode in de winter en meestal ook in de paasvakantie. Doordat het vaste periodes waren, zag ik meestal dezelfde mensen terug. Dat was altijd een blij weerzien. De meeste van mijn vriendjes van toen komen nu niet meer naar De Haan. Ik denk dat 90 procent intussen al een longtransplantatie heeft ondergaan. Ik nog niet. Ik blijf dan ook elk jaar naar het Zeepreventorium komen. Altijd voor een week of vier, vijf. Ik ben hier sinds deze week en blijf nu heel februari om te recupereren. Twee weken voordien was ik al aan het aftellen. Nog twee weken op mijn tanden bijten, zeg ik dan. Hier kan ik me even afsluiten van de wereld en van wat thuis allemaal moet gebeuren. De eerste week slaap ik altijd heel veel."

Het Zeepreventorium biedt de patiënten een revalidatie aan met onder meer aerosol en drainage van de longen, maar ook fitness, zwemmen, krachttraining, relaxatie en mobilisatie. Maar de ligging aan zee is al een stuk therapie op zich. "Ik woon aan de rand van Gent en merk hier het verschil met de stadslucht", weet Hannelore. "Ik voel dat ik mijn slijmen hier sneller kan ophoesten, dat er minder spasmen zijn op mijn longen en dat mijn luchtwegen hier minder snel geïrriteerd raken. Zo is het ook comfortabeler voor mij om inspanningen te leveren. Een muco moet veel sporten en dat gaat hier makkelijker. Wij moeten ook veel medicatie met zoutwater inhaleren. Maar hier zit al zout in de lucht, we ademen dus een natuurlijke medicatie in."

Het is hier comfortabeler voor mij om inspanningen te leveren - Mucopatiënte Hannelore Penez

"Mijn ouders zijn van Brugge afkomstig en hebben overwogen om speciaal voor mij naar De Haan te verhuizen. Maar ik reageerde daar zelf opstandig op. In mijn jeugd vond ik de kustgemeenten saai en wou ik mijn schoolvrienden niet achterlaten. Verhuizen puur voor mijn gezondheid, dat zag ik niet zitten. Ik moest al zo veel doen voor mijn gezondheid. En ook nu ben ik niet van plan om naar de kust te verhuizen. Ik heb mijn plaats gevonden in Gent. Al merk ik enorm, als ik door het stadscentrum 16 km ver naar mijn werk fiets, dat de lucht er niet zuiver is. Ik heb een zittende job op een personeelsafdeling in Oostakker."

Onderzoek

"Wij merken en zien al lang dat de zeelucht goed is voor onze patiënten, zeker voor die met ademhalingsproblemen", zegt Ann De Guchtenaere, de hoofdarts van het Zeepreventorium. "Hun longfunctie doet het beter, waardoor ze meer conditie kunnen opbouwen en beter functioneren. We dachten dat dat voor een stuk te danken was aan het feit dat hier minder pollen in de lucht zitten, als de wind uit zee komt zelfs geen. We wisten ook dat zeelucht minder vervuild is. Dat er ook een gen-effect uitgaat van zeelucht, zoals uit dit nieuwe onderzoek blijkt, is nieuw voor mij. We zullen dat zeker meenemen. We wisten wel dat het onderzoek liep. Maar een overeenkomst tussen zeelucht en een verminderde werking van een gen is daarom nog geen oorzakelijk verband. Er zal nog meer onderzoek nodig zijn om het precieze effect te weten."

Reportage Zeewacht.

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Ochtendshow Radio MNM

Radio MNM kwam deze morgen vroeg langs. Sander Gillis deed een nachtje door. Zijn dropping eindigde hier. De Ochtendshow live vanuit het Zeepreventorium.

Lees meer

Zon, zee, strand...

De jongens van Leefgroep G trokken naar surfclub Oostende. Velen maakten voor het eerst kennis met raften en stand-up paddle boarden op een mega-sup.

Lees meer

Opstart Pilootproject

Vandaag staan we klaar om een grote groep nieuwe patiënten binnen de obesitasafdeling te verwelkomen. Maar vanaf 1 juli 2019 verandert er nog meer.

Lees meer

Welkom bij de allerkleinsten

Welkom in de Leefgroep van de allerkleinsten. Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.