Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Virtual Reality Bril tegen pijn

De meeste patiënten in het Zeepreventorium ervaren acute of chronische pijn. Vele patiënten zijn ook angstig bij de gedachte aan wat hen te wachten staat tijdens de noodzakelijke behandelingen, zoals: prikken, verzorgen van brandwonden… Daarom zet het Zeepreventorium in op het gebruik van de Virtual Reality Bril. Het neemt de kinderen mee op een ontspannende reis. De VR-bril is afkomstig van het Belgische bedrijf Oncomfort en heet Sedakit. Er zijn verschillende applicaties. Deze aankoop is meteen een primeur binnen de pediatrie in Vlaanderen.

Een kind die pijn heeft en/of angstig is, kan voortaan de  Virtual Reality bril opzetten. De omgeving is best indrukwekkend. Er kan gekozen worden uit verschillende decors die als een film getoond worden: de ruimte, de oceaan… Een rustige stem begeleidt hen waardoor de kinderen vanzelf rust en dus minder pijn ervaren.

“Met die bril zit ik helemaal in mijn fantasie. Ik zie mezelf niet meer. Als ik naar beneden kijk zie ik alleen water en zeesterren. Er is ook een walvis. De bril helpt om geen pijn te voelen.” - Megan, 8 jaar.

De Virtual Reality bril wordt ingezet bij kinderen met chronische of acute pijn.

Chronische pijn:

Via de VR-bril kunnen we kinderen met chronische pijn relaxeren en afleiden tijdens periodes van erge pijn.

Acute pijn tijdens behandelingen:

De VR-bril wordt ook ingezet wanneer patiënten angstig zijn voor aanprikken, zoals bij: het plaatsen van een infuus, een inspuiting, een insulineprik…

Maar ook bij andere medische handelingen, zoals bij sonderen of behandeling van wondzorg. De VR-bril zal ook worden ingezet voor de behandeling van kinderen met ernstige brandwonden.

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

Ochtendshow Radio MNM

Radio MNM kwam deze morgen vroeg langs. Sander Gillis deed een nachtje door. Zijn dropping eindigde hier. De Ochtendshow live vanuit het Zeepreventorium.

Lees meer

Zon, zee, strand...

De jongens van Leefgroep G trokken naar surfclub Oostende. Velen maakten voor het eerst kennis met raften en stand-up paddle boarden op een mega-sup.

Lees meer

Opstart Pilootproject

Vandaag staan we klaar om een grote groep nieuwe patiënten binnen de obesitasafdeling te verwelkomen. Maar vanaf 1 juli 2019 verandert er nog meer.

Lees meer

Welkom bij de allerkleinsten

Welkom in de Leefgroep van de allerkleinsten. Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.