Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

Mucoviscidose

Het Zeepreventorium is mijn tweede thuis. Wat ik hier als mucopatiënt krijg aan therapie en specifiek aan ademhalingstherapie is thuis niet te evenaren. Er worden hier vaak nieuwe technieken toegepast waarvan ik als eerste kan profiteren. Maar ik geniet hier ook van het leggen van nieuwe contacten en het samenzijn met vrienden. Ik ben mijn ouders nog steeds dankbaar dat ze toen de stap naar het Zeepreventorium hebben gezet.” - Pien

Multidisciplinaire behandeling

Het Zeepreventorium biedt gespecialiseerde zorg voor iedere patiënt dankzij een multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende zorgverstrekkers samenwerken.

Het verloop van de ziekte is voor iedereen anders. Het hoofddoel van de multidisciplinaire behandeling is het streven naar een grotere autonomie. Het behandelingsplan bestaat in grote lijnen uit 4 onderdelen:

  • Het voorkomen en bestrijden van longinfecties.
  • Het behandelen van de spijsverteringsproblemen, het op peil brengen en houden van de voedingstoestand.
  • Het optimaliseren van de algemene conditie door sportieve training.
  • Het begeleiden en ondersteunen van de patiënt in functie van de individuele noden.

Er wordt actief gewerkt aan de terugkeer naar huis samen met de patiënt en zijn thuisomgeving.

“Het Preventorium is geen instelling, het is een familie. De Haan is met stip de warmste plek in België. Het leven is geen ponykamp, maar gelukkig soms een zeekamp.” - Sofie

Team

  • De arts pneumoloog volgt de  fysieke toestand en de labo resultaten nauwkeurig op en past, indien nodig, de behandeling aan.
  • De verpleegkundigen staan in nauw contact met de arts om de nodige medische zorg te bieden. Zij zorgen ook voor de dagelijkse ondersteuning.
  • De kinesitherapeut zorgt voor een intensieve begeleiding van de verschillende respiratoire aspecten van de revalidatie waaronder aerosol en autogene drainage. Daarnaast zijn fitness, zwemmen, krachttraining, relaxatie en mobilisatie belangrijk binnen de fysieke revalidatie en is er aandacht voor een goede educatie.
  • De diëtiste zorgt voor gezonde en evenwichtige maaltijden, educatie en kooklessen.
  • De opvoeders creëren een warme opvang, een huiselijke sfeer en organiseren activiteiten met bijzondere aandacht voor opvoedkundige aspecten.
  • De psycholoog en de maatschappelijk werker waken over de algemene beleving van de revalidatieperiode en gaan, op vraag, dieper in op individueel psychosociale doelstellingen.

Allen zorgen voor een positieve en motiverende ondersteuning zodat de jongeren weer in hun mogelijkheden gaan geloven.

De revalidatieperiode

Voor patiënten met mucoviscidose beschikt het Zeepreventorium over aangepaste verblijfsruimtes  met  huiselijke sfeer.

School

Kinderen en jongeren met mucoviscidose kunnen naast het volgen van de therapie ook, indien mogelijk, les volgen. De scholen bevinden zich op de terreinen van het Zeepreventorium.

Duur revalidatieperiode

De duur van de therapie is minimum 3 weken. De revalidatie start met een belangrijke observatieperiode met als doel de mogelijke hiaten in de behandeling te ontdekken.  Uiteraard wordt de patiënt nauw betrokken in het formuleren van de doelstellingen. Na aanpassing van de behandeling wordt toegewerkt naar de implementatie thuis.

Bezoek- en weekendregeling

De bezoek- en weekendregeling worden  toegelicht tijdens de kennismaking in het centrum. Tijdens het verblijf wordt uiteraard een engagement aangegaan om het therapeutisch programma te volgen.

kostprijs revalidatieperiode

De revalidatie wordt erkend door de mutualiteit die tussenkomt in de verblijfs- en behandelingskosten. Als patiënt dient u het remgeld te betalen.

Opname

Indien u nog vragen heeft omtrent onze werking of u wil een aanvraag doen tot opname, neem dan zeker contact op met de Opnamedienst. We beantwoorden graag uw vragen en begeleiden u tot aan de opname.

Of neem contact met de sociaal werker Thijs Verbruggen - Thijs.Verbruggen@zeepreventorium.be

De Opnamedienst is ook elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9u en 12u30.
 

TERUG

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

De Warmste Week

Binnen 3 maanden is het weer zover, dan vieren we opnieuw de Warmste Week. Vanaf vandaag kan je je actie registreren. Voor wie ga jij alles geven? Geen keuzestress.

Lees meer

Start schooljaar

Ook de kinderen en jongeren van het Zeepreventorium starten vandaag met het nieuwe schooljaar in de scholen gevestigd op onze terreinen.

Lees meer

Ochtendshow Radio MNM

Radio MNM kwam deze morgen vroeg langs. Sander Gillis deed een nachtje door. Zijn dropping eindigde hier. De Ochtendshow live vanuit het Zeepreventorium.

Lees meer

Welkom bij de allerkleinsten

Welkom in de Leefgroep van de allerkleinsten. Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.