Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum

chronische nieraandoeningen- en transplantatie

“Menno maakt zijn comeback. Na zijn verblijf in het Zeepreventorium kan hij nu weer meer naar school en s’ avonds voetballen met zijn vrienden. Ik had dit op voorhand niet gedacht. Hij kijkt met plezier terug op zijn verblijf. En  hij weet dat hij terug kan komen mocht het nodig zijn.” Mama van Menno.

Moet jij ook vaak medicatie slikken en heb je veel bijwerkingen?  Moet je een streng dieet volgen?  Ben je snel vermoeid? Ben je vaak te ziek om naar school of met je vrienden op stap te gaan?  Vind je het lastig om verschillende keren per week aan de dialyse te moeten?  

Je bent zeker niet alleen!  Samen met leeftijds- en lotgenoten kunnen we op zoek gaan naar meer kwaliteit in je dagelijks leven.

Multidisciplinaire behandeling

Het Zeepreventorium biedt gespecialiseerde individuele zorg dankzij een multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende zorgverstrekkers samen met jou en je ouders intensief samenwerken.

Team

  • De kindernefroloog volgt de nierfunctiewaardes nauwkeurig op en past de medicatie aan waar nodig, dit in samenspraak met het verwijzend referentiecentrum. Ook de fysieke toestand en de laboresultaten worden strikt opgevolgd.
  • De verpleegkundige meet dagelijks de bloeddruk en geeft uitleg bij de medicatie.  Ook specifieke medische verzorging, zoals sonderen worden aangeleerd of verder ingeoefend.
  • De bewegings- en kinesitherapeut staat wekelijks in voor bewegingstherapie en sportbegeleiding.
  • De diëtiste zoekt naar een evenwicht tussen dieet volgen en functioneren in de dagelijkse realiteit, via educatie en kooklessen.
  • De opvoeders creëren een warme opvang, een huiselijke sfeer en organiseren activiteiten met bijzondere aandacht voor opvoedkundige aspecten.
  • De psycholoog en de maatschappelijk werker zorgen voor groeps- en individuele begeleiding van de kinderen en jongeren, hun ouders en thuisomgeving.

Allen zorgen voor een positieve en motiverende ondersteuning zodat de jongeren weer in hun mogelijkheden gaan geloven.

De revalidatieperiode

Tijdens de revalidatieperiode verblijven de kinderen en jongeren in een leefgroep van ongeveer 20 patiënten, allen met een chronische aandoening.

Tijdens het verblijf in het Zeepreventorium lopen kinderen ook school rekening houdend met de huidige studierichting, mogelijkheden en tempo.

Duur revalidatieperiode

De duur van de therapie is afhankelijk van de vooropgestelde doelstellingen en varieert van drie weken tot één jaar. De revalidatie start met een belangrijke observatieperiode waarin alle leden van het multidisciplinaire team zich een beeld vormen van de jongere en zijn problematiek. Daarna volgt een intensieve behandelfase die wordt afgesloten met een voorbereiding tot reïntegratie in de thuis-omgeving. Korte heropnames nadien zijn mogelijk.                             

Bezoek- en weekendregeling

De bezoek- en weekendregeling, alsook de schoolvakanties worden u toegelicht tijdens de kennismaking in het centrum.

Kostprijs revalidatieperiode

De revalidatie wordt erkend door de mutualiteit die tussenkomt in de verblijf- en behandelingskosten. Als ouder dient u het remgeld te betalen. Dit bedraagt gemiddeld 180 euro per maand.

Opname

Indien u nog vragen heeft omtrent onze werking of u wil een aanvraag doen tot opname, neem dan zeker contact op met de Opnamedienst. We beantwoorden graag uw vragen en begeleiden u tot aan de opname.

Contactgegevens

Zeepreventorium
Koninklijke baan 5
8420 De Haan
T 059 23 39 11 
F 059 23 40 57
info@zeepreventorium.be
www.zeepreventorium.be

Nieuwsberichten

De Warmste Week

Binnen 3 maanden is het weer zover, dan vieren we opnieuw de Warmste Week. Vanaf vandaag kan je je actie registreren. Voor wie ga jij alles geven? Geen keuzestress.

Lees meer

Start schooljaar

Ook de kinderen en jongeren van het Zeepreventorium starten vandaag met het nieuwe schooljaar in de scholen gevestigd op onze terreinen.

Lees meer

Ochtendshow Radio MNM

Radio MNM kwam deze morgen vroeg langs. Sander Gillis deed een nachtje door. Zijn dropping eindigde hier. De Ochtendshow live vanuit het Zeepreventorium.

Lees meer

Welkom bij de allerkleinsten

Welkom in de Leefgroep van de allerkleinsten. Hier verblijven baby’s en peuters met complexe aandoeningen, aangeboren of ten gevolge van moeilijkheden na de geboorte. Deze kinderen hebben vaak een lange ziekenhuisopname achter de rug. Het Zeepreventorium vormt de brug tussen ziekenhuis en thuisomgeving. Een gespecialiseerd team zorgt voor de opvolging en behandeling van deze patiëntjes.